Duizenden gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter wacht een onaangename verrassing: ze betalen op de tussentijdse factuur feitelijk twee keer voor de netkosten.

Dat ontdekte de redactie van VRT. Vooral voor mensen van wie het facturatiejaar voor hun elektriciteit in het najaar begint, zou het einde van de terugdraaiende teller leiden tot een plotse stijging van de stroomfactuur. Het gaat al snel over honderden euro’s extra.

De redenering is als volgt. De digitale teller draait vanaf 1 maart niet meer terug op momenten dat zonnepanelen stroom produceren. Eind februari nam Fluvius alle digitale meterstanden op. Op basis daarvan maken stroomleveranciers een tussentijdse afrekening op, als afsluiter van het oude systeem.  

Maar, voor wie normaal de eindafrekening krijgt in het najaar is dat een grote tegenvaller.

Die mensen rekenen normaal op hun zonnepanelen in de lente en de zomer om het grotere verbruik tijdens de herfst en winter te compenseren en uiteindelijk op een stroomverbruik van ongeveer nul uit te komen. Eind februari staat de teller door het hoge winterverbruik en de lage eigen productie natuurlijk ver boven nul, en daarop wordt nu wel afgerekend.

Consumenten betalen op die manier niet enkel voor de energie zelf, maar ook alle taksen die geënt zijn op het stroomverbruik. Opmerkelijk is dat zonnepaneeleigenaars daardoor de kosten voor het gebruik van het net zelfs dubbel betalen.

Ze betalen namelijk al het prosumententarief, en in dit geval ook nog eens hoge distributienettarieven per kilowattuur verbruikte stroom. In het verleden was dat voor zonnepaneeleigenaars dus meestal nul, maar in deze tussentijdse factuur dus niet.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is op de hoogte van de kwestie. De VREG erkent het probleem en is op zoek naar een uitweg voor de dubbele nettarieven.